Articulațiile sunt structuri ale organismului în care se conectează două, sau mai multe oase. Suprafețele osoase care intră in componența articulațiilor sunt acoperite de un material sidefiu numit cartilaj.
Cartilajul asigură suprafețe de contact cât mai netede și congruente, facilitează mișcarea lină între aceste suprafețe și amortizează forțele ce se exercită asupra oaselor.
Ce este articulația șoldului?
Șoldul, sau articulația coxo-femurală este articulația care conectează femurul (osul coapsei) la bazin. Este formată dintr-o sferă (capul femural) și o cavitate sferică în osul bazinului (coxal), numită cotil, sau acetabul.
Această articulație are un rol esențial in menținerea posturii (sprijină greutatea corpului) și in realizarea mersului, deoarece permite mișcarea amplă și sigură a coapsei pe bazin.
Ce este o proteză de șold?
Proteza de șold este un dispozitiv medical conceput pentru a înlocui parțial, sau total articulația coxo-femurală uzată (proteza monobloc și bi-articulară vs. proteza totală de șold).
Proteza totală de șold este formată dintr-o tijă metalică plasată ferm în interiorul femurului și un cap protetic sferic cuplat extremității libere a tijei metalice și confecționat din metal sau ceramică. Capul sferic se articulează cu o componentă din material plastic extrem de rezistent, sau din ceramică fixată în piesa acetabulară - o cupă semisferică metalică fixată la rândul ei la bazin.
În selecționarea tipului de proteză celui mai adecvat cazului dumneavoastră se va ține cont de factori precum:
vârsta
indicele de masă corporală
calitatea osului (osteoporoza)
forma osului (displazie, coxa vara/ valga, sechele de fractură etc)
stilul de viață (activ,sedentar)
alergii (indeosebi la materialele din care sunt confecționate protezele - metale).
Care sunt indicațiile pentru protetizarea articulației șoldului?
Dr. Alexandru Petrica vă poate recomanda protetizarea articulației șoldului în una din următoarele situații:
Coxartroza primară:
Reprezintă uzura, imbatrânirea, sau deteriorarea completă a suprafeței cartilaginoase a articulațiel șoldului
Este indicația cea mai frecventă pentru implantarea unei proteze totale de șold
Traumatismul:
Cea mai frecventă situație este fractura colului femural
In acest caz alegerea protezei (totale, sau parțiale) se realizează in funcție de criterii cum ar fi: realizarea activitaților vieții cotidiene în mod independent, mobilitatea anterioară evenimentului traumatic, statusul mental, vârstă etc.
Boli reumatice inflamatorii:
Sunt boli inflamatorii care pot duce la distrugerea rapidă a cartilajului articular in diverse articulații simultan
Displazia congenitală de șold:
În funcție de situația acestei afecțiuni în momentul diagnosticului, tratamentul poate fi de conservare (salvare) a articulației șoldului sau de inlocuire a acesteia prin proteză
Necroza avasculară a capului femural:
Reprezintă moartea unei părți, sau a întregului cap femural prin intreruperea fluxului sanguin (infarctul osului)
Poate avea cauză traumatică (fractura colului femural), deși sunt numeroase cauzele netraumatice (consumul de corticoizi, excesul de alcool, grăsimi, boli ereditare etc.).
Când e momentul pentru operație? Care sunt alternativele?
Alegerea momentului pentru intervenția chirurgicală nu se va face niciodată doar în funcție de aspectul radiologic al articulației șoldului dumneavoastră.
Criterii importante sunt:
durerea dificil controlată cu tratament farmacologic
limitarea mobilității articulare
dificultăți in derularea fluidă a mersului (șchiopătare, nesiguranță, scurtarea distanțelor parcurse)
Impactul negativ al acestor factori asupra calității vieții dumneavoastră precum și epuizarea mijloacelor de tratament conservator (tratament farmacologic, recuperare medicală, infiltrații intraarticulare) în absența unor criterii de reușită pentru eventuale alternative chirurgicale de salvare și remodelare a articulației sunt elementele importante în decizia de protetizare a șoldului.
Cum mă pregătesc pentru intervenția chirurgicală?
Nu uitați să ne aduceți la cunoștință orice tip de alergie pe care o aveți, toate informațiile despre tratamentul farmacologic, precum și despre orice problemă de sănatate trecută, sau prezentă!
Pentru a realiza intervenția chirurgicală în condiții optime de siguranță pentru dumneavoastră, dr. Alexandru Petrica vă va recomanda efectuarea unor probe radiologice specifice (radiografii ale pelvisului, șoldului, ale extremităților inferioare în întregimea lor, iar în cazuri deosebite va recomanda realizarea unei tomografii computerizate care permite studiul tridimensional al articulației și confecționarea unei proteze personalizate).
Dr Petrica vă va recomanda efectuarea unor exerciții, sau a unor sesiuni de fizioterapie înaintea intervenției chirurgicale. Acestea au rolul de a pregăti șoldul pentru operație și pentru perioada de recuperare ce va urma operației.
De asemenea va solicita realizarea unor analize de sânge, o evaluare radiologică a toracelui, un studiu electrocardiografic și un consult preoperatoriu cu medicul anestezist.
Medicul anestezist va evalua starea dumneavoastră generală de sănătate pentru ca intervenția chirurgicală să se poată desfășura în maximă siguranță pentru dumneavoastră, iar în cazul în care sunt identificate probleme ale sănătății care să contraindice realizarea unei intervenții chirurgicale vi se va oferi ajutorul pentru a le soluționa.
În cadrul acestui consult vi se va explica tipul de anestezie preferat în cazul dumneavoastră (generală, sau loco-regională) și vi se va oferi răspuns la orice întrebare legată de procesul anestezic.
În cazul în care urmați un tratament anticoagulant, acesta va trebui întrerupt, sau înlocuit întocmai după cum vă va indica medicul anestezist.
În ziua operației este important să restricționați consumul de alimente solide și lichide.
De îndată ce veți fi sosit la spital vă vom conduce la salonul dumneavoastră unde vă vom pregati pentru intervenția chirurgicală. Dr Alexandru Petrica va confirma impreună cu dumneavoastră și va marca lateralitatea șoldului care urmează a fi operat.
Cum se realizează intervenția chirurgicală?
Dr. Petrica va realiza o incizie de aproximativ 6-10 cm lungime în partea laterală a șoldului dumneavoastră prin care va deschide articulația. Va indepărta capul femural bolnav, va pregăti osul până când va obține un substrat sănătos, capabil să fixeze ferm componentele protezei. Dimensiunile acestor componente vor fi alese în funcție de rezultatul măsurătorilor realizate pe studiul radiologic preoperator și a mărimii ultimelor freze și rașpeluri utilizate pentru pregătirea osului.
În anumite cazuri va decide cimentarea în os a acestor componente cu ajutorul unui ciment special, în alte situații poate fi necesară utilizarea de șuruburi pentru a le asigura fixarea.
Componentele protezei vor fi selecționate pentru a asigura lungimea corectă a membrului inferior, mobilitatea optimă, dar în primul rând stabilitatea protezei.
Odată ce s-a incheiat implantarea protezei, dr Petrica va realiza infiltrarea țesuturilor din jurul articulației cu un amestec de substanțe cu rol anestezic si hemostatic și va reface cu grijă toate straturile anatomice (capsula articulară, mușchi, fascie, țesut subcutanat și pielea) și va aplica un pansament special.
Durata operației este de aproximativ o oră, însă de la plecarea spre blocul operator până la întoarcerea la salon pot trece aproximativ 5-6 ore. Acest interval de timp este normal și cuprinde pregătirea anesteziei și realizarea acesteia, timpul operator și perioada de monitorizare postchirurgicală (trezirea).
Se poate realiza protetizarea bilaterală simultană a șoldului?
În situația in care sunt afectate ambele șolduri și doar dacă starea dumneavoastră de sănătate o permite, dr. Alexandru Petrica poate realiza protetizarea ambelor articulații în cadrul aceleiași intervenții.
Aceasta ar permite o recuperare mai rapidă a calității vieții dumneavoastră, deoarece reabilitarea medicală postoperatorie s-ar desfășura simultan pentru ambele articulații.
Care sunt riscurile operației și care sunt posibilele complicații?
Intervenția chirurgicală reprezintă o agresiune controlată asupra organismului de aceea este intotdeauna asociată riscului.
Dr Petrica și întreaga echipă vor evalua riscurile generale și personale cazului dumneavoastră și vor acționa intotdeauna pentru a le minimiza. Vor fi puse în balanță riscurile și beneficiile intervenției chirurgicale iar acul acesteia va trebui sa încline intotdeauna de partea beneficiilor.
Principalul beneficiu al intervenției chirurgicale de implantare a unei proteze de șold este recuperarea calității vieții.
Toate informațiile pe care ni le oferiți în legatură cu starea dumneavoastră de sănătate înainte de intervenția chirurgicală ne ajută să luăm măsurile corecte, adaptate cazului dumneavoastră, pentru ca riscul intervenției chirurgicale să fie cât mai mic.
De exemplu este foarte important să ne informați despre:
Alergii - indeosebi la metale, antibiotice, latex etc.
Infecții, leziuni ale pielii, probleme stomatologice, sau boli recente, contactul cu persoane bolnave
Respectarea recomandărilor echipei medicale mai ales cele care se referă la tratamentele farmacologice
Posibilele complicații intraoperatorii sunt:
Leziunea vasculară – este o complicație foarte rară și este asociată uneori cazurilor complexe, operațiilor de revizie a protezelor, sau unei tehnici mai agresive de manipulare a țesuturilor și poate duce la sângerare importantă cu risc vital.
Sângerarea – pentru prevenirea acesteia dr Petrica realizează o hemostază atentă în timpul intervenției chirurgicale, infiltrează țesuturile peri-articulare cu o substanță cu rol hemostatic, totuși sângerarea din interiorul osului în timpul pregătirii acestuia pentru implantarea protezei poate fi importantă. În puține cazuri este necesară transfuzia sanguină.
Leziunea neurologică – poate apărea în cazuri complexe, când separarea structurilor posterioare, sau când tracțiunea membrului este excesivă și se poate manifesta printr-o diminuare, sau pierdere temporară, sau definitivă a funcțiilor senzitive (furnicături, anestezie în anumite zone ale coapsei) și motorii (pierderea controlului asupra anumitor grupe musculare ale membrului inferior).
Fractura – riscul apariției fracturilor în timpul operației este relaționat îndeosebi cu osteoporoza (osul e mai fragil) și necesită tratament specific (osteosinteză) în același act chirurgical.
Embolia pulmonară acută – este situația in care mici cheaguri de sânge, particule de grăsime, os, sau ciment chirurgical sunt preluate din plaga chirurgicală in torentul sanguin si obstrucționează micile capilare din plămân. Prevenirea acestui fenomen se realizează prin supravegherea si ajustarea optimă a parametrilor vitali de către medicul anestezist în timpul pașilor cu risc emboligen ai intervenției chirurgicale.
Complicațiile postoperatorii precoce pot fi:
Infecția – infectarea plăgii operatorii și a protezei recent implantate este extrem de rară, dar e o complicație de temut deoarece în aproape toate cazurile necesită o reintervenție chirurgicală pentru curățarea profundă a plăgii chirurgicale și în unele cazuri înlocuirea parțială, sau totală a protezei recent implantate.
Protezele sunt confecționate din materiale inerte, nu sunt produse biologice, ele fiind tolerate de către structurile de apărare (imunitare) ale corpului, dar nu au mecanisme proprii de apărare împotriva bacteriilor. Din această cauză tratamentul antibiotic este uneori ineficient pentru vindecarea infecțiilor protezelor și este necesară extragerea și inlocuirea acestora.
Este extrem de important ca în ziua intervenției chirurgicale să ne aduceți la cunoștință orice leziune a pielii, boală acută, sau infecție pe care o aveți, oricât de banală ar putea fi! În acest caz invervenția chirurgicală va fi reprogramată.
În absența oricărui posibil focar infecțios, măsurile de prevenție a infecțiilor din spital, condițiile de asepsie și antisepsie pe care le asigurăm în blocul operator și profilaxia antibiotică ce vă va fi administrată în ziua intervenției chirurgicale sunt măsuri suficiente și necesare pentru a minimiza riscul unei infecții.
Luxația protezei – reprezintă decuplarea componentelor mobile ale protezei și mobilizarea componentei femurale atașată la femur prin planurile profunde ale plăgii chirurgicale; riscul luxării unei proteze de șold este mai crescut în primele 6-8 saptămâni postoperator deoarece țesuturile din jurul articulației, traumatizate în timpul intervenției chirurgicale încă nu s-au cicatrizat, musculatura nu și-a recuperat tonusul, iar controlul mișcării șoldului încă nu este deplin.
Este o complicație extrem de dureroasă, iar dacă apare, șoldul se va bloca. Pentru prevenirea luxației este interzisă rotația internă în flexie a coapsei pe șold (de exemplu legarea șireturilor de la pantofi din poziție șezândă, prin partea laterală a piciorului, cu genunchii apropiați).
Dismetria, sau inegalitatea dintre membrele inferioare – este uneori o senzație subiectivă în primele luni postoperator și care se ameliorează pe măsură ce se realizează adaptarea la noua articulație; alteori este o măsură de siguranță luată în timpul intervenției chirurgicale pentru a asigura stabilitatea protezei și a preveni riscul de luxație a acesteia.
Sângerarea – această complicație intraoperatorie poate persista și in perioada postoperatorie, când se manifestă prin apariția unui hematom la nivelul coapsei. În general au un răspuns bun la tratament local. Rareori o hemoragie importantă, sau un hematom voluminos pot necesita o reintervenție chirurgicală pentru a fi soluționate.
Tromboza venoasă profundă – reprezintă formarea de cheaguri în interiorul venelor membrului inferior, care dacă sunt mobilizate pot ajunge în vasele de sânge din plămân cauzând embolia pulmonară. Pentru a reduce acest risc dr Petrica vă va prescrie tratament profilactic anticoagulant (pentru a fluidiza sângele).
Complicațiile tardive sunt:
Fracturile periprotetice – sunt complicații cauzate în general de traumatisme. În majoritatea cazurilor necesită tratament chirurgical: osteosinteză (fixarea fracturii), sau înlocuirea unor componente, sau în totalitate a protezei, sau ambele.
Desprinderea și mobilizarea protezei din osul în care sunt implantate. În timp osul din jurul protezei poate suferi un proces de osteoliză (subțiere) deoarece proteza îl scutește de funcția sa primară de susținere. În aceste situații se poate ajunge la desprinderea protezei de os. Acest lucru este extrem de invalidant și dureros și necesită revizia chirurgicală a protezei.
Uzura componentelor protezei – protezele sunt confecționate din materiale inerte, cu o rezistență bună la încărcarea cu greutate, iar componentele mobile sunt confecționate și șlefuite în așa fel încât să fie extrem de durabile. Dar supraviețuirea lor depinde nu doar de acești factori ci și de tipul de stres la care le supunem. (excesul de greutate,sau impactul repetat pot accelera uzura acestor materiale, sau chiar fisurarea acestora).
Infecția tardivă – are ca origine uneori un focar localizat în altă parte a corpului (dentară, cutanată, urogenitală etc) din care bacteriile pot coloniza proteza pe calea sângelui (hematogenă). Vă recomandăm să înștiințați medicii dumneavoastră de alte specialități despre faptul că purtați o proteză articulară înainte de a realiza orice procedeu medico-chirurgical invaziv.
Cât durează spitalizarea?
Timpul de spitalizare este între 2 și 5 zile. Acest interval de timp este necesar pentru a ne asigura că:
starea dumneavoastră generală este favorabilă
durerea în zona chirurgicală este bine controlată
ați început procesul de recuperare medicală
plaga chirurgicală evoluează corect
nu au survenit complicații postopertatorii
Când încep să merg?
Chiar în ziua operației, de indată ce va fi trecut efectul general al anesteziei, dr Alexandru Petrica și echipa vă vor incuraja și vă vor ajuta să vă ridicați și să faceți primii pași.
Acest lucru este esențial pentru a optimiza recuperarea dumneavoastră.
Mobilizarea activă precoce este unul din factorii cu cel mai important impact favorabil în procesul de recuperare.
Ce fac la externare?
Vă recomandăm să pregătiți locuința dumneavoastră pentru perioada postoperatorie.
Pentru a evita luxarea protezei este de preferat călătoria în autovehicule ale căror scaune/ banchete să fie mai înalte, la urcare să vă așezati întâi pe banchetă, apoi să vă rotiți corpul în bloc și astfel să aduceți ambele picioare lipite înăuntru, iar la coborâre să realizați acest proces invers.
De asemenea este recomandat sa evitați scaunele, fotoliile, sau canapelele joase, în acest sens vă recomandăm înălțător pentru vasul de toaletă, cada de baie adaptată cu scăriță și taburet, sau preferabil să realizați igiena zilnică la duș.
Din poziția așezat nu vă aplecați să ridicați obiecte de pe sol, sau să vă puneți șosete, sau incălțămintea înspre partea laterală. Mereu separați genunchii, iar brațele să coboare printre genunchi.
Nu vă așezați picior peste picior, nu faceți mișcări de rotație pe piciorul operat.
Este recomandat să dormiți pe spate, dar dacă preferați o postură laterală este bine să mențineți o pernă așezată între genunchi.
La externare veți primi recomandările pentru continuarea recuperării medicale. Sesiunile de fizioterapie sau recuperare medicală nu sunt obligatorii. În cursul spitalizării vi se vor explica o serie de exerciții pe care vă recomandăm să le realizați. Mersul asistat cu cadrul de mers, sau cu una sau două cârje vă poate fi de ajutor în primele 6-8 săptămâni.
Este important să luați medicația prescrisă la externare întocmai după recomandarea din rețeta medicală. Este important să ne aduceți la cunoștință orice neclaritate, intoleranță, efect advers care ar putea surveni la medicația prescrisă. Nu întrerupeți tratamentul fără să ne comunicați acest lucru.
Când se scot firele de sutură și cum îngrijesc plaga chirurgicală?
Dr Alexandru Petrica închide plaga chirurgicală cu o sutură specială în așa fel încât nu trebuie scoase fire.
Plaga chirurgicală trebuie mențnută acoperită timp de aproximativ 10-15 zile, apoi în cadrul procesului de igienă zilnică se pot îndepărta pansamentele ce acoperă plaga, iar aceasta poate fi lăsată liberă la aer.
În cazul oricărei complicații (lichid ce drenează din plagă, deschiderea acesteia) vă recomandăm să ne contactați urgent.
Este recomandat să evitați expunerea plăgii chirurgicale la lumina directă a soarelui pentru a preveni complicații ale cicatrizării acesteia.
Când vin la control?
Dr Alexandru Petrica vă va programa un calendar de vizite de control postoperator la 2 și la 6 săptămâni, la 3, 6 și 12 luni.
În cazul oricărei complicații vă rugăm să ne contactați pentru a programa o vizită urgentă.
Cât durează recuperarea?
Durata procesulul de recuperare este variabilă. Uneori pot trece chiar și 6 luni până să resimțiti beneficiul principal al operației și să „uitați” de faptul că purtați o proteză de șold.
Această perioadă este necesară corpului dumneavoastră să se adapteze la noua articulație, ca proteza să se integreze în os, iar mușchii să recupereze tonusul și forța optime.
Este important să efectuați exercițiile și să mențineți un stil de viață cât mai activ pentru a vă bucura de beneficiile acestei operații.
Pot face sport?
DA!!! Vă încurajăm să dedicați timp zilnic activităților sportive!
Sunt recomandate în special activitățile sportive fără impact: mersul susținut, bicicleta, înotul, patinajul, echitația, tenisul, golful.
Nu sunt recomandate sporturile de contact ca fotbalul, baschetul, rugbyul, box, judo, etc.
Pot conduce autovehiculul?
De îndată ce vor fi dispărut durerile postoperatorii, și veți fi recuperat mersul autonom, fără a necesita sprijin în cârje,iar capacitatea dumneavoastră de a reacționa rapid se va fi recuperat, adică în 2-3 luni postoperator, veți putea reveni la volanul autovehiculului dumneavoastră.
Când trebuie să-mi fac griji în legătură cu proteza mea de șold?
Durerea în gambă asociată cu senzație de sufocare sunt semne de importanță vitală. Apelați urgent la medic!
Semne care ar trebui să vă preocupe în legătură cu proteza de șold sunt creșterea importantă a temperaturii locale, tumefierea și înroșirea zonei operate.
Durerea intensă și blocarea mișcărilor șoldului operat sunt alte simptome preocupante și este important să ne contactați. De asemenea contactați-ne în legătură cu orice alt simptom nou sau neașteptat.